Vyhledávání

Doprava zdarma nad 1 499 Kč

Zákaznický klub se slevou až 15 %

42 prodejen v ČR

cs

Potřebujete poradit? 379 200 777

(Po–Pá 8:00–16:30)

Jak vybírat lezečky

Jak vybrat

21. 2. 2024

Začínáte s lezením a chystáte si pořídit své první lezečky? Rozšiřujete své lezecké portfolio a hledáte vhodnější model? Poradíme vám, na co se při výběru zaměřit.

Správný výběr lezeček bezesporu patří mezi to nejzásadnější při výběru nového lezeckého vybavení. Ani sedák, lano nebo třeba expresky totiž neovlivní váš lezecký výkon tolik, jako lezecké boty. Výběr správných lezeček ovšem není úplně snadný, proto vám s výběrem rádi pomůžeme.

Proč výběru lezeček přikládat tak velkou váhu?

Je potřeba vybrat takové lezecké boty, ve kterých se budete cítit na stupech co nejvíce jistě a nebudete mít tendenci používat ruce více, než je nutné. Jak a podle čeho lezeckou obuv ale vybírat? Každá lezečka má několik důležitých částí a vlastností a je dobré se v nich nejdříve trochu zorientovat.

Čím lépe a přesněji se vám podaří postavit na stup, tím více vaší tělesné hmotnosti se vám také na stup podaří přenést a tím pádem ulevíte rukám. Zbyde vám více síly a zkrátka polezete s menší námahou.
 

Popis lezečky

Kopyto a tvar lezečky

Ta asi nejdůležitější “část” je samotný tvar lezečky - tzv. kopyto. Tvary lezeček se liší v asymetrii a profilu. Asymetrie lezečky určuje to, jak moc je lezečka zahnutá od paty ke špičce - čím více se bota při pohledu stáčí, tím víc je asymetrická.

Profil lezečky je prohnutí viditelné při pohledu z boku. Pokud při položení lezečky na podložku na ní doléhá celá podešev, je prohnutí nulové, pokud se podešev dotýká podložky jen minimálně, je prohnutí (profil) naopak maximální. 

Čím více jsou lezečky prohnuté a asymetrické, tím účinnější jsou v přenosu síly z celé nohy do špičky chodidla. Takové lezečky jsou určené pro lezení na velmi malých stupech a těžké technické kroky. Tyto lezečky jsou ale zároveň i méně pohodlné a jsou určené především pro zkušenější a výkonnostní lezce.

Naopak málo asymetrické a prohnuté (rovné) lezečky jsou mnohem pohodlnější a jsou určené pro začátečníky a lezce pohodáře a také děti, které lezou po větších stupech a není pro ně nutné “trpět” v prohnutých botách. Zároveň jsou ale rovnější lezečky také vhodnější pro lezení “na tření”, kdy se potřebujete postavit co největší plochou chodidla, tedy do položených ploten a také na písek

Lepička

Po kopytu je asi druhou nejzásadnější části lezečky její podešev - tzv. lepička. Vývoj materiálu lepičky je velká věda a je to právě neustálý vývoj lepičky, který za poslední dekády nejvíce přispěl k posouvání hranic sportovního lezení až do současného stupně 9c (francouzská klasifikace). 

Jde o různě tvrdou a silnou směs materiálů ve špičce v místě kontaktu se skálou, která má za úkol podržet lezce i na těch nejmenších a ukloněných stupech, zkrátka musí lepit.

Lezečky s měkčí a slabší vrstvou lepičky disponují větší přilnavostí, ovšem na úkor menší životnosti (lezečky rychleji prolezete). Na druhou stranu tvrdší a silnější lepička bude méně citlivá ale lezecké boty s ní vám vydrží déle. 

 

Svrchní materiál

Svrchní část lezečky se vyrábí nejčastěji ze dvou materiálů - z klasické přírodní kůže, anebo ze syntetického mikrovlákna (případně i z dalších jiných tkaných materiálů). Každý materiál má své pro i proti. Kůže je přírodní materiál, který je dobře prodyšný a noha se v ní tolik nepotí. Kožené lezečky ovšem nedrží tak dobře tvar a po čase se roztáhnou (někdy až příliš). Lezečky z kůže jsou také možná i trochu pocitově pohodlnější na bosou nohu.

Syntetický materiál na svrchní části lezecké obuvi mnohem lépe drží svůj tvar i po zapocení a lezečky se tolik neroztahují (někdy téměř vůbec). Umělý materiál je ovšem méně prodyšný a noha se v něm více potí.

Mezipodešev

“Neviditelná vrstva” materiálu mezi lepičkou a svrchním materiálem lezečky, na které závisí její samotná tvrdost. Čím je mezipodešev měkčí, tím jsou celé lezečky měkčí a naopak.

Měkké lezečky se více hodí do položených ploten, kde se leze větší plochou lezečky (tzv. na tření), a také na měkký materiál (písek), kde je potřeba lézt co nejcitlivěji. Měkké a také hodně prohnuté lezečky jsou pak velmi vhodné pro lezení a bouldering ve velkých převisech, kde se často využívá technika špičkování. Naopak lezečky s tvrdší mezipodešví jsou vhodnější pro lezení na malých stupech a všeobecně pro lezení na tvrdém materiálu, typicky na žule nebo vápně.

Špička

Špičky lezeček bývají více či méně pogumované. Lezečky s pogumovanou špičkou se hodí především pro bouldering a lezení v převise, kde se hodně “špičkuje”. Pokud v takovém terénu nebudete mít dostatečně pogumovanou lezečku ve špičce, budete vám to více při špičkování klouzat a také lezečku rychleji prošoupete.

Pata

Pata, stejně jako špička, bývá taktéž pogumovaná. Pro bouldering a lezení v převise, kde budete hojně “patovat” opět volte co největší míru gumové obsázky v kolem paty. Tvar paty se u jednotlivých modelů lezeček často velmi liší a je nutné vybrat lezečku tak, aby vám pata co nejvíce seděla (šířka, hloubka, výška). 

patování v Rafiki oblečení

Předepnutí

Dnešní moderní lezečky často mívají také různou míru předepnutí. Je to taková “neviditelná síla”, která vám pomáhá nohu správně ohnout a vaší oporu v lezečce tlačí směrem do špičky. Předepnutí spolu s kopytem určuje tvar a prouhnutí lezečky. Více předepnuté lezečky se hodí pro pokročilé lezce, kteří lezou po miniaturních stupech.

Zapínání

Existují čtyři typy zapínání lezeček: 

  • Tkaničky
  • Pásky na suchý zip
  • Nazouvání
  • Kombinace jednoho “sucháče” a nazouvání

Klasické tkaničkové zapínání je trochu zdlouhavější, umožní vám ale lezečku na noze stáhnout co nejpřesněji.

Zapínání na různý počet pásků na suchý zip (nejčastěji dva nebo tři) je určitě rychlejší a pohodlnější a nohu v lezečce také velmi dobře zafixuje.

Do nazouvacích lezeček se obujete nejrychleji, což je velmi pohodlné a v lezečce máte výborný cit. Nohu ale fixujete v lezečce nejhůře a je nutné, aby vám lezečka opravdu dobře seděla svým tvarem a také velikostí na noze. Pozor také na to, že pokud se vám lezečky vytáhnou, už nemáte možnost stažení.

Pokud se vám líbí jednoduchost nazouvaček a rádi byste přeci jen měli možnost stažení páskem, můžete zvolit kombinaci (např. lezečky Evolv Zenist nebo Ocún OXI S).

Velikost lezečky

Pravděpodobně nejdiskutovanější otázka celého výběru lezeček. Všeobecně je jasné, že lezečky musí mít lezec těsné, aby se mu lépe stálo na malých stupech.

Ano, čím méně budete mít v lezečce prostoru mezi vlastní nohou a botou, tím lépe se vám podaří zatížit stup a lezečka se vám na noze nebude nijak kroutit.

Lezečka by vás ale v zásadě neměla v žádném místě nijak výrazněji tlačit (tlak by měl být rovnoměrný všude tak nějak stejně). A pokud vás lezečky v některém místě tlačí až moc, tak to často bývá nevhodným tvarem - kopytem lezečky. 

Záleží pak především na vás, jak moc chcete v lezečce “trpět” a je to zároveň efektivní pro vaše lezení. V příliš těsných lezečkách už můžete mít nohu “přiškrcenou” a ztratíte potřebnou citlivost.

Většina výrobců na trhu má svojí velikostní řadu uzpůsobenou velikostem běžné obuvi - tzn. začněte se zkoušením nejprve stejné velikosti a případně zkuste o trochu menší.

Výběr podle pokročilosti lezce

  • Začátečník - symetričtější lezečky s rovnějším profilem, větší velikost
  • Pokročilý lezec - asymetričtější a prohnuté boty, těsnější velikost

Výběr podle disciplíny (charakteru) lezení:

  • Sportovní lezení (na tvrdém materiálu) - těsnější, méně prohlé a tvrdší lezečky
  • Lezení na písku - měkké lezečky ve větší velikosti, ideálně vyššího střihu (který chrání kotník ve spárách - např. Ocún Jett Crack)
  • Bouldering - měkké, asymetrické a velmi prohnuté lezečky s výrazně pogumovanou špičkou i patou
  • Vícedélky - pohodlné lezečky ve kterých vydržíte celý den ve stěně (např. - Red Chili Ventic Air Lace)

Pár tipů k samotnému zkoušení

  • Zapomeňte na kupování “naslepo” (online), na zkoušení si vyčleňte dostatek volného času a vyrazte na prodejnu, kde mají velký výběr různých modelů
  • Zkoušejte, zkoušejte a zase zkoušejte, v podstatě na trhu neexistují dvě různé lezečky se stejným kopytem (tvarem) a tak je potřeba vybrat ideální kopyto právě pro vaše chodidlo (šířka, prohnutí klenby, velikost paty, nárt atd.)
  • Lezečky nezkoušejte hned po lezení nebo jiné aktivitě, po které byste mohli mít nateklou nebo otlačenou nohu (třeba běh)
  • Ideálně by na prodejně měla být malá stěnka se stupy, na kterých lezečku pořádně vyzkoušejte
  • Zkoušejte vždy naboso (z hygienických důvodů vám na prodejně dají na nohu igelitový pytlík nebo jednorázovou silonovou ponožku)
  • Nebojte se experimentovat, třeba právě díky tomu časem narazíte na model, který vám sedne nejlépe

Pokud vás lezečky po zakoupení budou tlačit, netrefíte ideální velikost nebo se v nich jednoduše nebudete cítit dobře, věnujte je třeba kamarádovi nebo pošlete dál na nějakém lezeckém bazaru. Byla by škoda si lezení zošklivit nevyhovující lezečkou nebo s ním dokonce přestat úplně.

Lezecký vývoj od úplného začátečníka

Pokud s lezením začínáte, je to podobné jako s jakýmkoliv jiným sportem nebo aktivitou. Teprve časem přijdete na to, která disciplína vás baví nejvíce a jaké lezečky vám budou nejvíce vyhovovat. Pořiďte si rovnější, pohodlné a univerzální a ne příliš těsné lezečky a vyražte objevovat lezecký svět. Věřte, že až je za nějakou dobu prolezete, budete mít jasněji a vyberete si nové a už více specifické.

Více párů

Pakliže vás lezení opravdu pohltí, časem možná sami pochopíte, že vůbec není na škodu mít více párů lezeček. Zvláště pokud jste velmi všestranný lezec, který kombinuje více lezeckých disciplín. Hodit se vám můžou třeba pohodlnější lezečky na dlouhé vícedélky nebo pohodové lezení s dětmi, měkké lezky na písek, úderné a tvrdé na vápno a žulu nebo prohnuté a pogumované lezečky na bouldering. Jde to sice do peněz, ale v každém terénu se budete cítit jako doma a také opotřebování lezeček rozložíte mezi více párů.

Dámské lezečky

Na trhu je samozřejmě také velké množství dámských lezeček, které zohledňují specifika dámské nohy. Jsou užší, mají menší patu atd. Oproti pánským lezečkám jsou také většinou trochu měkčí a respektují tak nižší hmotnost lezkyně, která tvrdou botu stěží prošlápne. Samozřejmostí je také líbivý dámský design.

Dětské lezečky

Neustále rostoucí a zároveň křehká dětská nožka a těsná agresivní lezečka, to samozřejmě nejde (nejen) ze zdravotního hlediska dohromady. Pro občasné popolézání a nebo jen na zkoušku určitě stačí dětem lezečky půjčovat na stěně nebo je nechat lézt na skalách venku v běžných teniskách. Pokud ale vaši ratolest lezení opravdu baví, jistě ji potěší, a možná také dodají více motivace, speciální dětské lezečky. Velikost volte určitě spíše volnější, ze začátku ji také klidně může vyplnit ponožka. 

Údržba a hygiena

I o lezecké boty je samozřejmě dobré pečovat. Po každém lezení je otřete vlhkým hadrem od případných nečistot a nechte vyschnout a vyvětrat na čerstvém vzduchu. Nikdy ale lezečky nesušte u zdroje sálavého tepla nebo neperte v pračce (stejně jako jakékoliv jiné lezecké vybavení).

Pokud se vám vaše oblíbené lezečky prolezou je možné využít služeb otrokovického Rest Day a nechat si je podrazit novou lepičkou.

Zlaté české ručičky

Pokud patříte mezi lezce patrioty, jistě mrkněte na nabídku lezeček české firmy Ocún. A pokud vám některé jejich lezečky sednou, chybu určitě neuděláte. Českorájský Ocún přišel na svět s prvními lezečkami už v roce 1992 a postupně na trh přivedl několik inovativních novinek (pogumovaná pata, bezešvá pata, 3 Force System), které dodnes používá většina výrobců z celého světa.

Kompletní nabídka lezeček v Rock Pointu

V nabídce prodejen a e-shopu Rock Point najdete přes 60 modelů lezecké obuvi. Pánské, ryze dámské i dětské lezečky pro začátečníky i zkušené lezce. Vybírat můžete od věhlasných značek jako Evolv, Black Diamond, Ocún, Red Chili, Five Ten, Boreal nebo Wild Country. Kvalita je pro nás na prvním místě.

Využijte službu Outdoor Experta, přijďte v domluvený čas a zajistěte si, že náš lezecký specialista se bude věnovat okamžitě jen a pouze Vám. Jak na to?
 

Sdílet



Líbil se vám tento příspěvek? Pošlete ho dál…



Porovnání produktů zavřít

Zboží bylo přidáno do porovnání produktů.

Věrnostní klub

Získejte až 15% slevu a spousty dalších výhod

Slevy na nákup až 15 %

Na vrácení zboží máte až 14 dní

Slevy na naše služby až 30 %

Cookies

Používáme soubory cookie ke správnému fungování vašeho oblíbeného e-shopu, k přizpůsobení obsahu stránek vašim potřebám, ke statistickým a marketingovým účelům a personalizaci reklam od Googlu i dalších společností. Kliknutím na tlačítko Přijmout vše nám udělíte souhlas s jejich sběrem a zpracováním a my vám poskytneme ten nejlepší zážitek z nakupování.

Vaše nastavení souborů cookie

Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookie v souladu s vlastními preferencemi a později podrobněji nastavit nebo kdykoli vypnout v patičce webu.

Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí.

Personalizaci provádíme na základě vámi prohlíženého zboží. Dále pak upravujeme zobrazovaný obsah podle toho, co vás zajímá.

Tyto cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a za pomoci získaných dat pak můžeme zlepšovat zážitek z nakupování našim zákazníkům.

Tyto cookies jsou využívány reklamními a sociálními sítěmi včetně Googlu pro přenos osobních údajů a personalizaci reklam, aby pro vás byly zajímavé.