Vyhledávání

Doprava zdarma nad 1 499 Kč

Zákaznický klub se slevou až 15 %

42 prodejen v ČR

cs

Potřebujete poradit? 379 200 777

(Po–Pá 8:00–16:30)

Test bot Rafiki Access W

Testy bot

4. 6. 2024

Sešlápnete a jistíte? Tak přesně tohle je hlavní předností nových „hybridních“ street shoes od Rafiki. Access Woman, lezecké boty, které si každá vášnivá lezkyně s radostí vezme pod skálu, na bouldering, stejně tak i do města na schůzky.

Sešlápnutelná pata pro pohodlné jištění bez nutnosti nazouvání bot? Pogumovaná špička chránící palec? Praktické poutko pro zavěšení bot na lezecký úvazek nebo velmi měkká a příjemná mezipodešev z EVA pěny? To vše vám nabídnou dámské boty Access Woman, které jsou absolutní novinkou v kolekci 2024 od lezecké značky Rafiki.

Dámské boty Rafiki Access W - Rafiki novinka jaro-léto 2024
Novinka 2024 od Rafiki - „hybridní“ street shoes

Materiál a střih

Na první dobrou vás zaujme speciální pružný pásek, umístěný na patě, který je největší předností a vychytávkou těchto lezeckých „street approach“ shoes od Rafiki. Tento pásek umožní sešlápnutí paty boty a snadné nazutí/vyzutí, což oceníte se svým lezeckým parťákem při střídání se v roli jističe/lezce. Boty se proto hodí výborně i pro venkovní bouldering, kdy máte lezečky na nohách pouze krátkou chvíli a při odpočinku mezi lezením si chcete vaše chodidla a prsty protáhnout, uvolnit a nechat je odpočinout v pohodlné botě.

Dámské boty Rafiki Access W - sešlápnutelná pata
Skvělá vychytávka - sešlápnutá paty boty pro snadné nazutí/vyzutí

Komfort bot Rafiki Access vám zaručí i kvalitní použitý materiál – pro svršek bot je použita prémiová semišová kůže zvyšující odolnost bot. Měkký došlap zpříjemní technologie „TPU popcorn“ a směs z EVA pěny, kterou Rafiki využili jako mezipodešev bot. Nezklame vás ani podrážka inspirována gumovou směsí pro výrobu standardních lezeček, takže můžete čekat vysokou přilnavost i „lepivost“ vůči terénu.

Velmi výrazným technickým prvkem je pogumovaná špička bot, která jednak chrání váš palec, ale také je konstruována lehce do tvaru a funkce lezecké špičky, takže poskytne pevnou oporu a přesný krok i v náročnějších terénech.

Zpracování Access Woman je předurčuje pro použití jako nástupové boty do skal a lezeckých oblastí, kdy vám boty zajistí dostatečnou oporu v nestabilních terénech, ale využijete je i jako městské boty pro každodenní chození.

Dámské boty Rafiki Access W - pogumovaná špička bot
Pogumovaná špička bot, která ochrání váš palec, poskytne oporu a přesný krok

Design, zpracování

Boty Rafiki Access W jsou pěkným designovým kouskem, který padne do oka všem lezkyním i ženám a dívkám milující cestování, trekking nebo turistiku. Na vnější straně bot najdete velký a výrazný nápis „Rafiki“ vybroušený do semišové kůže. Decentní prvek, který nijak nenarušuje čistý a jednoduchý dojem z celkového zpracování bot.

Nad tímto nápisem je umístěn druhý menší nápis „Rafiki climbing“ a na horní části jazyku bot velmi malé, ale nepřehlédnutelné logo v podobě panáčka „Rafikáčka“. Rafikáčka najdete i vzadu na poutkách, která slouží pro snadnější nazouvání bot nebo připnutí na lezecký úvazek. 

Dámské boty Rafiki Access W - barva light grey
Designově povedené boty ze semišové kůže v barvě light grey

Boty jsou k dostání ve dvou barevných provedeních. Méně nápadná světle-šedá verze „light grey“ připomínající odstíny šedivých vápencových skal a útesů. Sešlápnutá pata v černé barvě zde elegantně doplňuje barevný design a kombinaci dodatečně uzavírá jemné použití červené barvy u navlékacích poutek pro tkaničky a loga „Rafikáčka“ na jazyku bot.

Druhá varianta „arona/magnet“ kombinuje odstín černé se světle-modrou, a tím vyvolává představu vzdušné oblohy, ticha a působí už na první pohled velmi klidně a laskavě. Tyto základní barvy doplňují žluté detaily „Rafikáčka“ opět na jazyku boty a navlékacích poutek tkaniček, stejně jako u předchozího modelu.

Detaily a technické prvky

Představila jsem vám část detailů bot v samotném úvodu, ale přidám ještě několik drobných prvků navíc. Jedním z nich je speciálně navržený a konstruovaný jazyk, který je po jedné straně boty pevně přišitý, takže nevyžaduje žádné další nastavování a „centrování“ při nazouvání, navíc zaručuje pohodlí pro nárt vašich nohou.

Druhým vychytaným prvkem jsou přišitá poutka umístěná vzadu nad patou, do kterých strčíte lehce své prsty a usnadníte si tak nazouvání/vyzouvání bot. Navíc díky nim můžete boty snadno připnout na batoh nebo na lezecký sedák, pokud si je berete s sebou třeba do více-délkových cest nebo v nich plánujete pohodlný sestup zpět dolů.  

Dámské boty Rafiki Access W - pohodlný jazyk
Pohodlný jazyk nevyžadující žádné další nastavování

Cílová skupina

Dámské boty Rafiki Access W jsou navrženy pro všechny lezecké a dobrodružné dívky. Ať už dáváte přednost sportovnímu lezení nebo raději zavítáte za tradičním lezením či vám stačí pro překonávání svých limitů pouze jakýkoliv boulderový „šutr“, tyhle botky vám umožní pohodlný přístup do všech oblíbených míst.

Díky technickým vychytávkám (sešlápnutelná pata, pogumovaná špička, poutka pro zavěšení) jsou určeny primárně pro lezení, ale využití najdou i v pěší turistice, trekkingu a k tomu se hodí skvěle i jako běžná „městská bota“, s kterou neurazíte kamarády ani kolegy na pracovní schůzce a společném setkání. 

Dámské boty Rafiki Access W - lepivá gumová podrážka, která zajistí skvělou přilnavost
Bota má velmi vysokou přilnavost i „lepivost“ vůči terénu, takže skvěle podpoří váš jistý krok ve skalních terénech

Závěrečné osobní dojmy

Boty jsem měla možnost otestovat jak při nástupu ke skalám (po zpevněných i nezpevněných stezkách), tak i na delších procházkách s kočárkem ve městě, v lese i parku. V náročnějších přístupových terénech ke skalám si boty vedly skvěle a na nohách drží pevně. Ani jednou se mi nestalo, že by se mi někdy vyzouvaly nebo že bych na nich uklouzla (alespoň pro teď). 

Dámské boty Rafiki Access W - na výlety do terénu
Boty jsou perfektní také na výlety v terénu po stezkách i nezpevněných pěšinách

Jedním problémem byly kulaté tkaničky bot, které se mi po cestě opakovaně rozvazovaly, takže jsem na nich uvázala dva uzly, a tím jsem situaci vyřešila. Za mě druhým a největším nedostatkem je číslování bot Rafiki (pouze po celých číslech). Aby mě boty nikde netlačily, tak jsem při výběru velikosti musela zvolit boty o číslo větší, než by mi ideálně sedělo, takže v některých nestabilních terénech mi noha v botě „lítá“ a nemám takovou jistotu při došlapu, jakou bych chtěla.

Dámské boty Rafiki Access W - boty drží na nohách pevně
Při nástupu ke skalám drží na nohách skutečně pevně

Největším plusem je bezesporu sešlápnutelná pata, kterou jsem nejvíce ocenila během samotného lezení. Vzhledem k tomu, že mám roční dcerku, tak po vylezené cestě potřebuji být rychle zpět u ní. Botky umožňují snadné a rychlé „vklouznutí“ do nich. Navíc, pokud nechcete boty používat v módu „nazouváků“, obujete je pohodlně natažením přes patu i se zavázanými tkaničkami. Sama takto nazouvám většinu svých bot, takže tohle hodnotím velmi kladně. Pružný pásek a pogumovaná pata mají optimální poměr tuhost/měkkost, takže se bota ani při tomto stylu nazouvání jen tak nezničí.

Boty Rafiki Access jsou odolné, ale přesto poměrně lehké, takže na sedáku při lezení více-délkových cest vám nebudou nijak zavazet. Vyzkoušela jsem je za různého počasí i teplot: při 0 °C na kočárkové vyjížďce s dítkem, ale i při jarních 22 °C v docela rozpáleném městě. Při chladnějších podmínkách jsem cítila komfort a chodidla mě nestudila ani v botách nemrzla. Problém byl trochu během teplých dnů, kdy je v botách dost teplo a mé nohy mají pak větší tendenci k otokům. Pro horké letní dny budu raději volit jinou obuv.

Na konec zmíním (nejen pro nás ženy) důležité pohodlí – vnitřní stélka dává pocit jako by člověk chodil po polštářcích, takže i na ostrých kamenech jsem se cítila jako v peřince. Boty bych doporučila každé ženě, které leze nebo bouldruje, protože ta vychytaná sešlapávací pata je opravdu „TOP“.

Dámské boty Rafiki Access W - odolné, ale přesto poměrně lehké boty při připnutí na sedák či batoh
Pohodlné, odolné, ale přesto poměrně lehké boty, které tak snadno připnete na lezecký sedák nebo batoh

Výhody

Kombinace hybridní „street approach“ boty (do města i do skal)

Svršek z odolné a prvotřídní semišové kůže

Měkká a poddajná mezipodešev z EVA pěny

Sešlápnutelná pata pro rychlé a snadné nazutí/vyzutí

Přilnavá a lepivá podrážka inspirována lezeckou obuví

Pogumovaný okop špičky chránící palce nohou

Poutka pro připnutí na lezecký sedák nebo batoh

Speciálně konstruovaný (po jedné straně přišitý) jazyk

Nevýhody

Kulaté tkaničky s tendencí k rozvazování se (stačí vyměnit za jiné)

Velikosti bot pouze v celých číslech (37, 38 EU)

Je v nich celkem teplo, takže se hodí spíše do chladnějších podmínek

Technické detaily

Dámské boty Rafiki Access W

Využití: město, volný čas, cestování, lezení
Střih: standardní (vhodný pro normální + užší typy chodidel)
Svršek: odolná broušená kůže
Vnitřní materiál: TPU popcorn midsole
Mezipodešev: EVA pěna
Podešev: přilnavá guma využívaná u lezeček
Zapínání: tkaničky
Pata: sešlápnutelná (elastický pružný pásek paty pro sešlápnutí)
Poutko na patě: pro snadné obutí a zavěšení
Hmotnost: 345 g 
Velikost: 37-42 (v rozmezí po celých číslech)
Barva: 2 varianty (light-grey / arona-magnet)

Sdílet



Líbil se vám tento příspěvek? Pošlete ho dál…



Porovnání produktů zavřít

Zboží bylo přidáno do porovnání produktů.

Věrnostní klub

Získejte až 15% slevu a spousty dalších výhod

Slevy na nákup až 15 %

Na vrácení zboží máte až 14 dní

Slevy na naše služby až 30 %

Cookies

Používáme soubory cookie ke správnému fungování vašeho oblíbeného e-shopu, k přizpůsobení obsahu stránek vašim potřebám, ke statistickým a marketingovým účelům a personalizaci reklam od Googlu i dalších společností. Kliknutím na tlačítko Přijmout vše nám udělíte souhlas s jejich sběrem a zpracováním a my vám poskytneme ten nejlepší zážitek z nakupování.

Vaše nastavení souborů cookie

Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookie v souladu s vlastními preferencemi a později podrobněji nastavit nebo kdykoli vypnout v patičce webu.

Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí.

Personalizaci provádíme na základě vámi prohlíženého zboží. Dále pak upravujeme zobrazovaný obsah podle toho, co vás zajímá.

Tyto cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a za pomoci získaných dat pak můžeme zlepšovat zážitek z nakupování našim zákazníkům.

Tyto cookies jsou využívány reklamními a sociálními sítěmi včetně Googlu pro přenos osobních údajů a personalizaci reklam, aby pro vás byly zajímavé.