Vyhledávání

Doprava zdarma nad 1 499 Kč

Zákaznický klub se slevou až 15 %

42 prodejen v ČR

cs

Potřebujete poradit? 379 200 777

(Po–Pá 8:00–16:30)

Jak správně zavázat běžecké boty

Jak na to

28. 4. 2024

Zavázání tkaniček běžeckých bot je důležité pro zajištění pohodlného a bezpečného běžeckého zážitku. Existuje několik různých způsobů, jak to udělat, a volba závisí jen na vaší osobní preferenci a pohodlí.

To, jak si tkaničky zavážeme ovlivňuje naše pohodlí při běhu a tím i náš následný běžecký výkon. Extra pevně budeme vázat boty pro krátký trailový sprint. Na dlouhé běhy, kdy je tendence k natékání nohy zase tkaničky tolik utahovat nebudeme. Běžci s vysokým nártem budou řešit vázání tak, aby je poslední řada tkaniček netlačila příliš atd. 

Správným způsobem vázání tkaniček můžeme kompenzovat i některé anatomické rozdíly tvarů nohou nebo běžecký styl.

4 nejpoužívanější způsoby šněrování tkaniček běžeckých bot

Klasické tkaničky umožňují stáhnout běžecké boty přesně dle potřeby a díky několika možnostem vázání můžete korigovat sílu utažení v různých částech boty.

1. Běžecká smyčka

Kdy použít:

Když pata v botě nedrží pevně, může neustále sklouzávat dopředu a narážet prsty o přední část bot. To může způsobovat nepříjemné bolestivé projevy počínaje otlaky, zčernání nehtů až po následné upadnutí nehtu. Pomoc je správná technika zavazování bot. Jednou z variant je tzv. běžecká smyčka:

Jak uvázat:

  1. Boty si normálně zašněrujte klasicky křížem krážem dokud nedosáhnete druhého očka pod vrškem na každé straně.
  2. Místo toho, abyste se znovu křížili, vytáhněte každý konec tkaničky na stejné straně a vložte jej do horního očka na této straně. Vytvoříte smyčku.
  3. Každý konec tkaničky protáhněte napříč a skrz smyčku vytvořenou na opačné straně boty.
  4. Několikrát vytáhněte konce tkaničky nahoru a ven, aby se smyčky zmenšily tak, aby bezpečně držely tkaničku na každé straně.
  5. Dokončete zavázáním tkaniček obvyklým způsobem.

Mnoho běžeckých bot má přidanou dírku navíc tak, aby umožňovaly použít vázání pomocí běžecké smyčky. Délka tkaniček je proto dlouhá tak, aby tuto variantu vázání umožňovala.

Zavazování běžeckých bot - běžecká smyčka
Z předposlední dírky vede tkanička do poslední a skrze vzniklé očko je protažená křížící tkanička

2. Šněrování krabice

Kdy použít:

Pokud vám vaše běžecké boty způsobují nepříjemný tlak v horní části chodidla, šněrování pomocí okének ("šněrování krabice") může pomoci problém zmírnit.

Jak uvázat:

  1. Rozšněrujte botu až k očku, které je těsně u místa kde je tlak na nohu největší.
  2. Dále je zašněrujte tak, že půjdete přímo nahoru k dalšímu očku. Vynecháte oka v místě tlaku. Poté tkaničky normálně překřížíte.
  3. Následně šněrování dokončíte obvyklým způsobem.
Křížené šněrování je vynechané v místě tlaku na nárt
Křížené šněrování je vynechané v místě tlaku na nárt

3. Paralelní úvaz

Kdy použít:

Pro běžce s vysokým nártem zmírňuje tlak a poskytuje trochu více místa. Některé boty můžou mít polstrování jazyka minimální nebo stahování, které vysokému nártu nevyhovuje. Tlak na nohu lze zmírnit a najít komfortnější způsob pro lepší pohodlí.

Jak uvázat:

  1. Z první řady tkaniček postupujte podél jazyka do první na jedné resp. druhé dírky na druhé straně
  2. Další řady postupujte podobně
  3. Dokončete šněrování obvyklým způsobem
K uvolnění tlaku při vysokém nártu nekřižujte tkaničky, ale šněrujte paralelně
K uvolnění tlaku při vysokém nártu nekřižujte tkaničky, ale šněrujte paralelně

4. Standardní uzel

Patří mezi nejběžnější způsoby vázání tkaniček. Podstatou vázání je vytvořit smyčku jedním koncem tkaničky, zatímco druhý konec kolem smyčky obtočíte a přes dírku uprostřed smyčku protáhnete.

Jak uvázat:

  1. Překřižte tkaničky a dotáhněte do kříže
  2. Vytvořte smyčku na jednom konci a druhý konec kolem smyčky obtočte vrchem ze předu a přes dírku uprostřed smyčku protáhněte
  3. Dokončete uzel dotažením
Standardní šněrování tkaniček běžeckých bot
Standardní uzel nevede přes poslední dírku a křížení probíhla klasicky, je již nastaveno při kompletaci při výrobě

Jak zabránit rozvazování tkaniček

Jednoduchý uzel na tkaničkách „standardní“, který jsme se všichni naučili jako děti, je rychlý a snadný a většinou při běhu drží bezpečně. Ale neplatí to ve všech případech. A zejména při závodě potřebujete jistotu, že se vám tkaničky jen tak nerozváží. 

Tipy a triky, jak předejít samovolnému rozvazování tkaniček:

Pevnější uzel

Uzel, který se jen tak nepovolí a drží je velmi podobný standardnímu uzlu. Smyčka se však obtočí spodem zezadu a vytvoří bezpečnější uzel.

  1. Překřižte tkaničky a dotáhněte do kříže
  2. Vytvořte smyčku na jednom konci a druhý konec kolem smyčky obtočte spodem ze zadu a přes dírku uprostřed smyčku protáhněte
  3. Dokončete uzel dotažením

Dvojitý uzel

Pokud i nadále máte obavy o pevný a bezpečný úvaz tkaniček můžete použít dvojitý uzel. Jde o další smyčku navíc na standardním nebo bezpečném uzlu.

  1. Postupujte stejně jako u výše zmíněných uzlů
  2. Obě smyčky překřižte a jednu smyčku protáhnete přes dírku uprostřed
  3. Dokončete uzel dotažením
Dvojitý uzel, pro větší jistotu, že se při běhu nerozváže
Dvojitý uzel, pro větší jistotu, že se při běhu nerozváže. Pokud jej používáte, zkoušejte ho už na prodejně při nákupu, ne všechny tkaničky jsou dostatečně dlouhé

Některé modely bot mají navíc speciální pružnou klopu (či kapsu) na zastrčení tkaniček či konců rychlostahování. Tím riziko rozvázání klesá téměř na nulu.

Rychlošněrování

U některých běžeckých bot se můžeme setkat s tzv. automatickým stahováním - jde o pružnou užší gumičku, kterou stahujete plastovým dílem, jezdcem. Stažením se postupně utáhne gumička od špičky až k nártu. Mechanismus udrží stažení pevně

Pro povolení stačí obvykle zmáčknout barevně zvýrazněné elementy nebo zatáhnout za jezdce do polohy pro komfortní sezutí boty. Takové stahování používá např. značka Dynafit pod názvem Speed lacing nebo Double speed lacing.

Několik modelů běžeckých bot nabízí komplexnější řešení a u bot s rychlošněrováním najdete i klasické tkaničky na výměnu.

Výhody a nevýhody

Forma zavazování bot pomocí tkaniček nebo rychlošněrování (jako jsou šněrovací systémy s elastickými šňůrkami a mechanismy) má každá své vlastní výhody i nevýhody a jsou vhodné pro různé situace. Přehled výhod a nevýhod:

Tkaničky

Přesné nastavení tahu a pohodlí

Stabilita

Univerzálnost

Snadná výměna

Časově náročné

Potenciálně pro někoho složité

Rychlošněrování

Rychlé zavázání

Pohodlné pro každodenní použití

Jednoduchá manipulace

Vyšší odolnost materiálu

Omezená přesnost nastavení

Hůře vyměnitelné

Volba mezi tkaničkami a rychlošněrováním závisí na vašich preferencích, typu obuvi a účelu, pro který budete obuv používat. Pro sportovní aktivity nebo každodenní nošení jsou rychlošněrovací systémy často pohodlnější a praktičtější

Na druhou stranu, klasické tkaničky poskytují lepší kontrolu a pevnost, zejména pro specifické účely nebo pro lidi, kteří preferují individuální nastavení.

Už při zkoušení na prodejně boty zavažte tak, jak jste zvyklí
Už při zkoušení na prodejně boty zavažte tak, jak jste zvyklí
Už při zkoušení na prodejně stáhněte rychlošněrování pečlivě, jako při běhu
Už při zkoušení na prodejně stáhněte rychlošněrování pečlivě, jako při běhu

Tvar tkaniček a materiál

Tvar a materiál tkaniček mají také vliv na kvalitu a pevnost zavázání. Pojďme si říci, jak to tedy je s těmi plochými či kulatými tkaničkami a z jakých materiálů se tkaničky vyrábějí.

  • Druh tkaniček
    Existují různé druhy tkaniček, jako jsou kulaté, ploché, široké nebo tenké. Každý druh může ovlivnit způsob, jakým se tkaničky drží a jak dobře se dají zavázat. Obecně platí, že širší tkaničky mohou poskytovat lepší stabilitu a mohou být snáze zavázány. Tenčí tkaničky zase mohou umožnit jemnější a přesnější zavázání, byť mohou poskytovat něco horší stabilitu.
  • Materiál tkaniček
    Materiál, ze kterého jsou tkaničky vyrobeny, může také hrát roli na pevnosti vázání. Například bavlněné tkaničky budou lépe držet a jsou pohodlnější při zavazování, zatímco polyesterové nebo nylonové tkaničky jsou odolnější a lépe odolávají vlhkosti.
  • Textura a povrch tkaniček
    Hrubší nebo chlupatější povrch tkaniček může poskytovat lepší tření a udržet zavázání lépe než hladší povrch.
  • Způsob zavázání
    Samozřejmě, způsob, jakým jsou tkaničky zavázány, je také důležitý. Některé druhy zavázání jsou lepší pro určité druhy tkaniček nebo typy bot.
V prodejně zkoušejte běžeckou obuv třeba v džínách nebo sukni, ale VŽDY mějte běžecké ponožky
V prodejně zkoušejte běžeckou obuv třeba v džínách nebo sukni, ale VŽDY mějte běžecké ponožky

Kdy měnit tkaničky na běžeckých botách

Pokud jsou vaše tkaničky opotřebované, vyměňte je za takové, které odpovídají tvaru (kulaté, oválné nebo ploché) a délce vašeho předchozího páru. Pokud máte problém s povolováním uzlů, můžete přejít z kulatých na ploché tkaničky. Můžete také přejít ze syntetického materiálu, jako je nylon, na přírodní vlákno, jako je bavlna.

Většina bot je dodávána s tkaničkami, které mají podobnou životnost jako vaše boty. Pokud máte třetí nebo čtvrtou sadu tkaniček, zvažte, zda místo toho nepotřebujete vyměnit a vybrat nové běžecké boty.

A jak to máte vy?

Mini anketa:

Tkaničky nebo rychlošněrování?

Běžecké boty šněrovací klasickými tkaničkami
Běžecké boty Dynafit na stahovací rychlozavazování

Zeptali jsme se našich Rock Point běžců

Během zaměstnaneckého běžeckého kempu jsme dali 2 otázky několika našim běžeckým kolegům a kolegyním. Jak to mají se zavazovacími systémy běžeckých bot oni? Podívejte se, jak odpověděli...

Máš raději na běžecké obuvi klasické tkaničky nebo upřednostňuješ stahovací rychlošněrování?

Adam Fremr: Na botách mám radši klasické tkaničky. Ne že bych je upřednostňoval, ale více mně vyhovují. Na rychlošněrování se mi líbí jednoduchost, rychlost, ale nikdy si botu nedotáhnu jak s klasickými tkaničkami. Navíc, s klasickými tkaničkami si botu dokážu dotáhnout tak, že mi lépe drží pata. 

Šimon Hausenblas: Za mě jsou to klasické tkaničky. S tradičním řešením jsem nikdy problém neměl a obecně mi přijde, že jdou o dost lépe nastavit podle konkrétních požadavků běžce.

Tereza Mašková: Mam raději klasické tkaničky.

Aleš Bezděk: Super je rychlostahování.

Miro Holý: Nemůžu říci, že některý z typů zavazování upřednostňuji.

Ovlivňuje typ zavazování tvůj výběr běžecké obuvi?

Adam Fremr: Lehce to můj výběr ovlivní, radši sáhnu po klasických tkaničkách, ale pokud daná bota bude mít skvělý fit a bude mi krásně sedět na noze, tak mi rychlošněrování určitě nevadí. 

Šimon Hausenblas: Neřekl bych, že to ovlivňuje můj výběr bot, je spousta důležitějších faktorů (fit, geometrie, kvalita zpracování atd...).

Adéla Proščuková: Při každé koupi běžeckých bot si kupuji boty s klasickými tlaničkami. Je to jedno z kritérií při výběru vhodných bot pro mě. Mám ráda si botu na noze „naštelovat“ jak potřebuji, a to právě klasické tkaničky dovolují.

Tereza Mašková: Typ šněrování rozhodně ovlivňuje můj výběr obuvi. Vybírám boty s klasickými tkaničkami. Mohu si boty poutahovat tak, jak chci a docílím nejlepšího pohodli.

Aleš Bezděk: Spíš je to o typu boty. Upřednostňuji rychlostahování, ale když máš vysoký nárt, tak se do boty někdy nedostaneš a pak raději tkaničky.

Miro Holý: Můj výběr to neovlivňuje. Každá možnost má své pro a proti. Tkaničky mi dávají možnost poupravit si jejich stažení přesněji, ale zase, když je špatně zavážu, tak se mi rozvazují. Mám i modely s rychlošněrováním, což mi zajišťuje jednoduchou manipulaci, ale zase když se mi gumička poškodila, byla mnohem složitější výměna.

Sdílet



Líbil se vám tento příspěvek? Pošlete ho dál…



Porovnání produktů zavřít

Zboží bylo přidáno do porovnání produktů.

Věrnostní klub

Získejte až 15% slevu a spousty dalších výhod

Slevy na nákup až 15 %

Na vrácení zboží máte až 14 dní

Slevy na naše služby až 30 %

Cookies

Používáme soubory cookie ke správnému fungování vašeho oblíbeného e-shopu, k přizpůsobení obsahu stránek vašim potřebám, ke statistickým a marketingovým účelům a personalizaci reklam od Googlu i dalších společností. Kliknutím na tlačítko Přijmout vše nám udělíte souhlas s jejich sběrem a zpracováním a my vám poskytneme ten nejlepší zážitek z nakupování.

Vaše nastavení souborů cookie

Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookie v souladu s vlastními preferencemi a později podrobněji nastavit nebo kdykoli vypnout v patičce webu.

Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí.

Personalizaci provádíme na základě vámi prohlíženého zboží. Dále pak upravujeme zobrazovaný obsah podle toho, co vás zajímá.

Tyto cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a za pomoci získaných dat pak můžeme zlepšovat zážitek z nakupování našim zákazníkům.

Tyto cookies jsou využívány reklamními a sociálními sítěmi včetně Googlu pro přenos osobních údajů a personalizaci reklam, aby pro vás byly zajímavé.