Vyhledávání

Doprava zdarma nad 1 499 Kč

Zákaznický klub se slevou až 15 %

42 prodejen v ČR

cs

Potřebujete poradit? 379 200 777

(Po–Pá 8:00–16:30)

Jak se obléci na skialpovou výpravu

Jak na to

21. 12. 2023

Chystáte se na skialp? Výbavu máte zapůjčenou nebo nakoupenou a teď přemýšlíte co na sebe? Poradíme vám, co obléci, abyste se při skitouringu cítili skvěle a mohli si užívat aktivitu v plné parádě. Výběr oblečení je totiž zásadní. Poradíme vám, jak na to, abyste si svou skialpovou túru užili bez zbytečného koupání ve vlastním potu nebo drkotání zubů.

První vrstva: Funkční prádlo - merino nebo syntetika?

Obvyklé dilema - merino nebo syntetiku? Při skitouringu se zaručeně zpotíte, nebudeme si nalhávat, že ne. Zásadní je, neprochladnout. Záleží nejen na intenzitě našeho pohybu, ale i na teplotě. Pojďme se na to podívat více do detailu z pohledu skitouringového hobbíka...

Syntetika rychleji odvede pot do další vrstvy a s největší pravděpodobností stihne uschnout než v hospůdce během občerstvovačky, dojíte polévku. Na druhou stranu, při pohybu v navlhlé syntetice, byť uvnitř místnosti, můžete na těle pocítit pod provlhlými místy chlad. 

Díky své nenasákavosti a rychlému odvodu potu se skvěle hodí na vysoce intenzivní aktivity. Pokud hodláte kopec vyběhnout nebo se hodně potíte, je to ideální volba. Počítejte však také, že u propocené syntetiky se po celém dni pravděpodobně nevyhnete nevábnému odéru.

Merino, to vás bude hřát i provlhlé a na těle je pocitově příjemnější, ale zase během polévky vám určitě neuschne, neboť je více nasákavé a neodvádí vlhkost tak rychle. 

Vlna se hodí pro středně a méně intenzivní zátěž. Díky své výborné termoregulační schopnosti je to ideální volba pro ty, kteří na kopec půjdou pohodovým tempíčkem bez zdolávání časových limitů, ale i pro ty, kteří jsou zkrátka více zimomřiví. Taky ale záleží, zda jste alergik a můžete si vlnu pustit k tělu nebo ne. Pokud zvolíte merino, pak vybírejte z gramáže 150-200 g/m. Vyšší gramáž je na skitouring už příliš teplá. Pokud byste se hodně potili a byli tak říkajíc „durch“,  zvyšujete riziko nastydnutí.

Tato spodní vrstva, ať spodky nebo triko, by měla pěkně přiléhat k tělu. Neškrtit, nestahovat, ale hezky kopírovat. Docílíte tím optimálního výkonu této funkční vrstvy.

Druhá vrstva – mikina nebo hybridní bunda?

Co si obléci na funkční spodní prádlo? Na výstup do kopce toho budete chtít co nejméně, věřte, že se dostatečně zahřejete vlastní „prací“. Důležité je nepropotit se a na větru neofouknout. Svěřte se do péče funkčním materiálům určeným právě pro tuto aktivitu. Samozřejmě také záleží na počasí a okolní teplotě. V lese budete v závětří, na otevřené planině může pořádně foukat. Za slunečného dne odhodíte co půjde, za chumelenice zakryjete i bradu a nos.  

Mikina

Lehká, prodyšná sportovní mikina je osvědčená vrstva. Za slunečného, téměř jarního počasí můžete přes ní přehodit jen softshell vestu nebo jít jen tak. Ale nezapomínejte, že pořád je chladno a jste na horách, mikina by tedy měla alespoň částečně odolat větru. 

Hlavně by měla mít vyváženou termoregulaci, tedy hřát, když je vám chaldno a odvádět nadbytečné teplo pryč, když se zahříváte více, než je nutné. Např. lehkoučké mikiny z Polarsoft Grid jsou velmi výkonné a nabízí je mnoho výrobců včetně české značky Hannah.

Na skialpy za hezkého počasí můžete vzhůru i v mikině a vestě

Hybridní softshellová bunda

Za chladného počasí nebo větru, který už mikinou projde, je třeba vzít další vrstvu. Ideálně softshellovou. Ale pozor, klasická softshellka do města vám nebude stíhat „dýchat“, vybírejte z těch, které jsou určené na intenzivnější aktivity. Funkčně nejvyváženější pro skitouring jsou tzv. hybridní bundy. Je to vlastně kombinace větruodolné softshellky a prodyšné mikiny.

Na více exponovaných místech jsou větru a vodě odolné panely. Zejména ramena, hrudník a vrchní část paží. Naopak na zádech pod batohem a spodní stranou paží je velmi prodyšný strečový materiál. Některé hybridní bundy mají panely na hrudi vyplněné izolací a mohou tak nahrazovat i zateplovací vrstvu.

Takovéto bundy jsou prodyšné i za pěkného počasí, odolají větru a uchovají vás v teple a jsou částečně vodoodpudivé, takže pár poletujících vloček je nerozhodí. Jsou ideální volbou pro cestu na vrchol. Když ale začne sněžit nebo hodně foukat, pak zkrátka musíte sáhnout do batohu pro další vrstvu – hardshellovou bundu.

Třetí vrstva: hardshell, nepostradatelná nutnost

Je to nepromokavá odolná bunda, kterou užijete při nepříznivém počasí, ale i na sjezd dolů. Pamatujte na to, že bunda s voděodolnou membránou je vlastně nepsanou povinnou výbavou každého skitouristy. Mějte ji vždy s sebou, i když vycházíte za sluníčka a azurové oblohy. Na horách se počasí velmi rychle mění a na vrcholcích je větrno. 

Při sjezdu dolů bude kolem vás také vítr fučet, i když bude hezky a v opocených vrstvách byste rychle prochladli. I po cestě vzhůru vás může zastihnout mlha, sněžení, déšť, vichr a tato vrstva vás ochrání před nepřízní. Výhodou je, když má bunda zipy v podpaží, kterými si případně zvýšíte prodyšnost při výstupu. 

Také kontrolujte, zda je kapuce dostatečně velká, aby se pod ní vešla skialpová helma, která je také součástí vybavení. Hodit se vám budou i vnitřní kapsy, kam si bezpečně schováte stoupací pásy na sjezd dolů, zejména, pokud víte, že na trase je další stupání.

A co zateplovačka?

Na sobě máte hybridní softshellku, v bahotu membránovou hardshellku a jak je to se zateplovačkou? Mít či nemít? My ji doporučujeme.  Vhodná zateplovací vrstva má své čestné místo v batohu a trpělivě vyčkává, až na svahu zastavíte. Pak přichází její čas.

 Během pohybu si vyrobíte dostatek tepla sami, při zastavení (na svačinu, oddech, kochání výhledy…) však výroba tepla rapidně klesne a a okolní chlad, zejména, jste-li opoceni, na vás při nečinnosti začne útočit. Tomu zabráníte přehozením zateplovací vrstvy, která udrží teplo u těla až do chvíle, než se zase dáte do pohybu. Vhodná ilozalční bunda je slabá, skladná a jak rychle ji z batohu vyndáte, tak rychle zase sbalíte.

Existuje více druhů výplní. Syntetika, peří i ovčí vlna. Po jaké zateplovací vrstvě sáhnout? Na skitouring se skvěle hodí zateplovačky plněné ovčí vlnou nebo umělým vláknem např. Primaloft nebo DuPont Sorona, jejiž výhodou je, že hřejí i navlhlé. 

Péřovka má zase výhodu nejvyšší výhřevnosti. Jen je třeba počítat s tím, že jakmile péřovou bundu propotíte nebo vám navlhne během sněžení či deště, rychle svou výhřevnost ztrácí, takže za vlhka přes ni určitě přehoďte nepromok vrstvu. 

Při výběru sledujte zejména skladnost. Výhodou je kompresní pytlík, který vám udrží bundu v batohu v co nejmenším objemu. Mezi značkami světových i tuzemských výrobců jako Ortovox, Salewa, Hannah, Crazy… si snadno vyberete tu svou.

Zateplovací bunda - proč ji budete chtít a jak ji vybírat

Kalhoty

Při stoupání do kopce potřebujete velký rozsah pohybu. To umožní kalhoty s obsahem elastanu a taky s technicky střiženými koleny. Opět platí, že se při stoupání zahřejete až až, takže musí být prodyšné. Jelikož s sebou většinou jiné na převlečení nebudete mít (a za pochodu byste se asi ani převlékat nechtěli), měly by být skitouringové kalhoty dostatečně odolné větru i vlhku. Ideální volbou jsou kalhoty ze softshellového materiálu, nebo alespoň s odolnými panely na stehnech. 

Softshellové kalhoty na skitouring jsou často vybavené větracími zipy na vnější části stehen. Oblíbené jsou také hybridní kalhoty, u kterých je softshellový materiál nahrazen více prodyšnými strečovými panely, např. za koleny.

Skitouringové kalhoty máte přetažené přes komíny bot, proto je důležitý zip na spodní části nohavice. Taky o nohavici občas „štrejchnete“ lyží, takže volte takové, které mají vnitřní část nohavice ze zesíleného odolného materiálu. Pozor, lyžařské jsou sice odolné, ale na skitouring nevhodné. Zapařili byste se v nich, než byste došli do poloviny prvního kopce.

Pokud si chcete kopec vyběhnout a upřednostníte celostrečové kalhoty bez odolnějších panelů, mějte v batohu tzv. „převlečné“. Tedy nepromokavé, membránové, s celorozepínacími nohavicemi, které při zhoršeném počasí nebo zastavení rychle přetáhnete přes ty stávající, aniž byste se museli vyzouvat z lyží.  

Zvýšit svůj komfort během skitouringové túry pak dopřeje pár šikovných vychytávek. Zaměřte se na ně už při výběru kalhot.

Jaké jsou nejdůležitější funkce a vychytávky skitouringových kalhot »

Doplňky, bez kterých to nepůjde

Rukavice

Rukavice jsou důležitou součástí skitouringové výbavy. Na skitouring volte spíše slabší, prodyšné, přesto nenasákavé. Část dlaně by měla být vyztužená z odolného materiálu, abyste je hned od holí nerozdřeli. 

Do batohu budete potřebovat ještě jedny zateplené, vhodné jsou i lyžařské, budou se hodit na sjezd dolů. Jestli prstové nebo palčáky je na vás. Jen počítejte, že budete během túry manipulovat s vázáním i pásy, tak abyste to případně dokázali i v rukavicích.

Nevycházejte bez nich ani při jarních túrách na sluncem zalitých svazích. Vždy je riziko, že upadnete. A na svahu se většinou i kousek po sněhu svezete a věřte, že přejet holou rukou po jarním firnu určitě nechcete. 

Čelenka nebo čepice?

Na svou skialpovou túru byste měli vycházet se skialpovou helmou. Pokud tedy nebude chumelenice nebo třeskuté mrazy, pak vám bude helma stačit. Ve větším mrazu nebo větrnějším počasí se hodí pod helmu spíše slabá funkční čelenka. Čepice či dokonce čepice s bambulí se pod helmu špatně dává, případně vás může tlačit. 

Některé skialpové helmy jsou vybavené vnitřní „čepičkou“, která chrání čelo a uši a je odnímatelná na suché zipy.

Čím se liší skialpová helma od lyžařské »

Podkolenky

Opět budete stát před základní volbou, zda syntetika nebo merino. U merina je velkou výhodou antibakteriální schopnost a umění pohlcovat nepříjemné pachy. Podkolenky na skitouring jsou slbaší než ty na lyže a vždy si vyzkoušejte, že jsou vyšší než komín skialpových bot. Na trhu je spousta různých typů i designů. Jedním z největších specialistů na výrobu merino podkolenk je značka Smartwool.

Nákrčník

Je to úžasně multifunkční kousek. Nahradí vám nejen čelenku nebo stojáček u krku, ale třeba i gumičku na vlasy, kuklu pod helmu apod. Na skitouring je nejvhodnější slabší funkční materiál, a to právě pro své multifunkční využití.

Více toho na sebe už nepotřebujete. Ale to neznamená, že z oblečení je to vše. Další výbavu budete mít na zádech v batohu.

Oblečení do batohu

Co oblečeme na sebe už víme. To ale není vše, pojďme si říci, co je vhodné s sebou mít, a co dát ještě do batohu. Bereme tedy stále v úvahu to, že se jedná o jednodenní skitouringový výlet, bez přespání.

Mějte s sebou triko na převlečení (na vrcholu kopce bude-li hospůdka, kde zastavíte na občerstvení, můžete si opocené spodní triko převléci, je to pohodlnější). Náhradní rukavice a ponožky, nákrčník.  

Rozmyslete si také umístění věcí v batohu. Náhradní převlečné doplňky je vhodné mít v nepromokavém obalu a mohou být úplně dole. Membránovou bundu a zateplovačku je vhodné mít „po ruce“. Stejně nevyrazíte do kopce hned, jak vystoupíte z auta. Příprava lyží také zabere čas a po tu dobu budete mít na sobě více vrstev, které pak do batohu dáte až těsně před vykročením na vaší první expedici. Není výjimkou, když vyrazíte na své první kroky více oblečeni a postupně, podle pocitu si jednotlivé vrstvy do batohu odkládáte.

Batoh, ale jaký, když nemám lavinový?

Jaký batoh na skitouring, to je kapitola sama o sobě. Ideální je skialpový batoh, není povinné mít hned lavinový s airbagem, byť takový batoh zvyšuje vaši bezpečnost. Je důležité, aby batoh byl zimní. Čím se vyznačuje zimní varianta batohu?

  • Pevná záda místo síťoviny
    To proto, že se do síťovaného meshe velmi dobře nachytává sníh hned po prvním kontaktu. Pak by vás na zádech studil, hlavně by se vám rozehřál  na oblečení a zbytečně byste promokli.
  • Odolný svrchní materiál
    U zimních batohů je materiál více odolnější a pevnější, dá se říci, bytelnější. Všechny batohy jsou i částečně voděodolné.
  • Poutka na lyže 
    Klasická poutka byste mohli hranou lyže rozříznout. Poutka určená pro lyže jsou vyztužená. Varianty umístění lyží jsou pak dle modelu batohu - po jedné straně, diagonálně, nebo můžete mít každou lyži z jedné strany.

Pravdou zůstává, že lavinový batoh zvyšuje vaši bezpečnost. Je možné si jej i jen zapůjčit, například ve vybraných Rock Point půjčovnách.

Rock Point půjčovny »

Nechoďte sami, pojďte s námi

Začínáte se skialpem? Nebo vás skialp již učaroval, ale na samostatné túry si netroufáte? Pojďte s námi na Rock Point skialpové kurzy. Úplné začátečníky naučíme základy skialpového pohybu i ovládání lavinové výbavy. Pro pokročilé máme připravené přechody našich pohoří. 

Vybrat skialpový kurz »

Sdílet



Líbil se vám tento příspěvek? Pošlete ho dál…



Porovnání produktů zavřít

Zboží bylo přidáno do porovnání produktů.

Věrnostní klub

Získejte až 15% slevu a spousty dalších výhod

Slevy na nákup až 15 %

Na vrácení zboží máte až 14 dní

Slevy na naše služby až 30 %

Cookies

Používáme soubory cookie ke správnému fungování vašeho oblíbeného e-shopu, k přizpůsobení obsahu stránek vašim potřebám, ke statistickým a marketingovým účelům a personalizaci reklam od Googlu i dalších společností. Kliknutím na tlačítko Přijmout vše nám udělíte souhlas s jejich sběrem a zpracováním a my vám poskytneme ten nejlepší zážitek z nakupování.

Vaše nastavení souborů cookie

Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookie v souladu s vlastními preferencemi a později podrobněji nastavit nebo kdykoli vypnout v patičce webu.

Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí.

Personalizaci provádíme na základě vámi prohlíženého zboží. Dále pak upravujeme zobrazovaný obsah podle toho, co vás zajímá.

Tyto cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a za pomoci získaných dat pak můžeme zlepšovat zážitek z nakupování našim zákazníkům.

Tyto cookies jsou využívány reklamními a sociálními sítěmi včetně Googlu pro přenos osobních údajů a personalizaci reklam, aby pro vás byly zajímavé.